AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

‘Josip Sutalo is niet het probleem van Ajax’

Analist Andy van der Meyde denkt dat Josip Sutalo last heeft van heimwee. Een ander denkt dat hij zijn broer naar Amsterdam heeft gestuurd, en weer een ander denkt dat hij op rolschaatsen speelt. Journalist Pieter Zwart van Voetbal International heeft er een andere mening over.

Hij wijst daarbij naar Marcos Senesi, oud-Feyenoord, als voorbeeld. Kort na zijn transfer naar Feyenoord debuteerde hij op het kunstgras van FC Emmen. De Argentijn sprak op dat moment nog geen Engels, kende zijn ploeggenoten nauwelijks en speelde in een elftal dat een zooitje was. Onder Jaap Stam zette het voorste deel van Feyenoord vaak druk, terwijl de defensie achteruit deinsde. Dat zorgde voor gigantische ruimtes. In die context faalde Senesi. Hij werd beschreven als een ‘kwetsbare, middelmatige verdediger’ die niet eens een vrijstaande middenvelder kon inspelen. Dat Feyenoord circa zeven miljoen euro had neergeteld voor deze linkspoot leek niemand te kunnen begrijpen.”

Zwart is er van overtuigd dat Sutalo beter zal presteren in een elftal dat door trainer Maurice Steijn beter georganiseerd de wei in wordt gestuurd. “Het is nu alsof Sutalo niet ‘gewoon een bal simpel kan inspelen’. Maar het échte probleem is dat hij speelt in een elftal met een beroerde veldbezetting, waarin middenvelders bang zijn om in de dekking aangespeeld te worden. Probeer in zo’n elftal voorwaarts te spelen, de kans op balverlies is levensgroot. Sutalo lijkt het probleem, maar is het symptoom van een elftal zonder coherentie. Omdat de technisch directeur pas laat zijn slag geslagen heeft en de trainer in die omstandigheden (nog?) geen team heeft kunnen smeden. Verdedigers zijn daarvan de dupe”, aldus de VI-journalist tot slot.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.