AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

‘Sportief een puinbak, maar financieel nog steeds een baas’

Sportief gezien gaat het dramatisch met Ajax maar financieel gezien een stuk beter. De Amsterdammers blijken het vooral op commercieel gebied uitstekend te doen.

Voetbal International dook in de materie, vooral gericht op de commerciële perspectieven van Ajax. De vraag is nog wanneer de val van Ajax wordt gebroken en wat de exacte consequenties zullen zijn voor de enorme kloof die was geslagen met PSV, Feyenoord en AZ. Bemoedigend voor de Amsterdammers is in elk geval dat het prijsloze en rumoerige seizoen 2022/23, met de slechtste eindklassering sinds 2009, vooralsnog niet heeft geleid tot economische schade. Integendeel. Eind september maakte Ajax bekend dat een netto winst van 39 miljoen euro is geboekt — het op één na beste financiële resultaat ooit”, begint VI.

Ze maken al snel de vergelijking met Man United, de gevallen grootmacht in Engeland. “United is al tien jaar geen kampioen geworden. De laatste eindzege in de Champions League dateert van vijftien jaar geleden. De gigant degradeerde zelfs een paar keer naar de Europa League. Toch hoort de club in commercieel opzicht nog altijd bij de top vier van de wereld. United lijkt bijna immuun voor de sportieve erosie. Dat de sterkste voetbalbolwerken tegenwoordig onafhankelijk van de sportieve prestaties economisch kunnen blijven doorgroeien en daardoor hun concurrentiepositie behouden op de spelersmarkt, zal toch ook een houvast zijn voor Ajax, dat door mismanagement in een ongekende sportieve en bestuurlijke crisis is beland.”

“Gezien de eigen buffers zal Ajax niet snel een versnelling terugschakelen. Dankzij de royale winst in 2022/23 belandde het eigen vermogen van Ajax op een nieuw hoogtepunt van 237 miljoen”, constateert men. “Aangezien ook in dit uiterst onrustige seizoen winst wordt verwacht, zal het eigen vermogen medio 2024 nog wat verder stijgen. Zelfs als zou blijken dat de door Sven Mislintat samengestelde selectie te zwak is om een Europees ticket te behalen in de Eredivisie en de spelersverkopen in de komende transferwindows tegenvallen, is er een ruime buffer om op in te teren.”

Het bekende voetbalweekblad kwam met de volgende conclusie: “De nieuwe baas Alex Kroes krijgt te maken met een zware sportieve en bestuurlijke erfenis, maar niet met een financiële. Vooral dankzij de uitstekende prestaties van de commerciële afdeling ligt er een stevig fundament, waardoor Ajax zelfs op lager Europees niveau boven PSV en Feyenoord blijft uittorenen. En dus kan Ajax voorlopig ook onverminderd de hoogste uitgaven blijven doen.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.