AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

‘Maurice Steijn dreigt Alfred Schreuder achterna te gaan’

Ajax-trainer Maurice Steijn kreeg deze zomer maar liefst twaalf nieuwe spelers in zijn schoot geworpen van de technische man Sven Mislintat. Aan hem nu de taak om de puzzelstukjes op de juiste plek te zetten.

Clubwatcher Johan Inan laat in de voetbalpodcast van het Algemeen Dagblad weten: “Als we die linksbackpositie nemen, dan heb je al drie opties. We kunnen ervan uitgaan dat Anass Salah-Eddine voorlopig derde keus is. Steijn heeft Gastón Ávila tegen Fortuna Sittard (0-0) laten debuteren, die vond ik persoonlijk wat wisselvallig. Nu heeft hij met Borna Sosa daar ook een Kroatisch international erbij.”

“Op rechts heeft hij Devyne Rensch, die vond ik in de voorbereiding opkrabbelen, maar die is de laatste wedstrijden ook teruggevallen”, vervolgt de verslaggever. “Daar viel Anton Gaaei toen voor in, die deed het best aardig. Kies je er dan voor om Rensch meteen te vervangen voor hem?”

Inan denkt dat Josip Sutalo, Jorrel Hato en Jay Gorter voorlopig een vaste basisplaats hebben bemachtigd, maar verder… “Bij Fortuna hebben we ook gezien hoe makkelijk de tegenstander het veld kon oversteken, waaruit je toch kon opmaken dat ze bij Ajax de balans op het middenveld nog niet helemaal hebben gevonden. Daar hebben ze er nu een controleur erbij gekregen met Sivert Mannsverk. Breng je die rustig of zie je in hem het ontbrekende puzzelstukje om het middenveld goed neer te zetten? Gaat dat dan ten koste van Kenneth Taylor of Branco van den Boomen?”

Zoveel vragen en dan hebben we de voorhoede nog… “Ik vond Georges Mikautadze, de Ligue 2-topscorer die met veel tromgeroffel is binnengehaald, behoorlijk tegenvallen. Laat Steijn hem staan of kiest hij voor een ander? Hij heeft met Chuba Akpom ook de topscorer van het Engelse tweede niveau van vorig seizoen. Die kan hij er ook neerzetten. En misschien wel het belangrijkste voor Ajax: Steijn kan weer beschikken over Steven Bergwijn. Die is geblesseerd geweest en de verwachting is dat hij zondag tegen FC Twente weer kan spelen. En Steven Berghuis is terug van een schorsing. Dat zijn, naast Hato, Sutalo en Gorter, voor mij de enige zekerheidjes.”

Inan noemt al die opties ook een ‘valkuil’ voor Steijn. “We hebben bij Alfred Schreuder vorig seizoen gezien dat hij continu ging switchen op het moment dat de resultaten tegenvielen. Dat gaat ten koste van alle vastigheden die je erin probeert te krijgen. Op een gegeven moment moet je ook gewoon met dezelfde spelers verdergaan. Dat is ook de kunst voor Steijn, om te herkennen: hier zit potentie in en hier ga ik mee verder. Maar niet elke wedstrijd drie, vier spelers wisselen, want dan ben je als trainer ten dode opgeschreven.” Haalt de Ajax-coach de kerst?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.