AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

‘Het voelt als een goede eerste transferperiode bij Ajax’

Sven Mislintat, de technische baas van Ajax is in een gesprek met ESPN uitgebreid ingegaan op de zomerse transferperiode van de club. Hij deed dit voorafgaand aan het duel met Fortuna Sittard van afgelopen zondag (0-0).

“Het heeft lang geduurd en was ook lastig omdat we niet proactief konden zijn. We moesten verkopen en budget creëren om versterkingen te kunnen halen”, aldus Mislintat. “Met alle spelers die zijn gekomen voelt het als een goede eerste transferperiode bij Ajax. Zeker voor iedereen die hierbij betrokken is geweest.”

Volgens Mislintat waren er drie hoofddoelen waar qua speelstijl bij Ajax aan gedacht moest worden. “Balbezit op de helft van de tegenstander, zorgen dat we de bal zo snel mogelijk veroveren en zorgen dat we iedere wedstrijd ultrafit zijn”, zo gaf hij aan. “Maar het is nog zeker niet voorbij. Eigenlijk begint het nu pas omdat veel spelers nu pas inzetbaar zijn. We zullen ook tijd nodig hebben. Het verandert niets aan ons doel om kampioen te worden, maar we weten allemaal dat dit niet in drie, vier of zes maanden al klaar is. De vorige keer duurde het ook vier jaar voordat Ajax kampioen werd. Maar dat is nu zeker niet de bedoeling. De ambitie is om dit jaar al kampioen te worden.”

Gevraagd werd aan de Duitser waarom hij zoveel buitenlanders heeft gehaald in plaats van Nederlanders of spelers met ervaring in de Eredivisie. “Ik kies altijd voor de beste speler voor de beste prijs. Het liefst Nederlands en uit de eigen jeugd”, zei hij daarover. “Maar vooral persoonlijkheid is heel belangrijk. Medic is gehaald als back-up van Sutalo en Hato. Je hebt echt karakter nodig om in deze rol te kunnen spelen.”

Mislintat kreeg ook de vraag waarom er niet gekozen is om bijvoorbeeld Noa Lang of Nicolás Tagliafico te halen. “Ook die namen zijn zeker besproken. Maar we moeten niet vergeten dat dit de start is van een nieuw project”, zo legde hij uit. “Nico zit bij Lyon met een hoog salaris. Nu hebben we Ávila gehaald die een vergelijkbare speler is, maar pas 21 jaar is. Mensen moeten niet vergeten dat we niet op zoek zijn naar de spelers van het niveau van Tagliafico of Martínez toen ze werden verkocht, maar van het niveau dat ze waren toen ze naar Ajax kwamen. Dat is wat we nu moeten doen. We moeten moderniseren en in mijn ogen staat het nu goed met uitdagingen voor iedere positie, echte karakters en spelers die perfect passen in het systeem van Ajax.”

De directeur voetbalzaken was het niet eens met de opmerking dat de selectie van Ajax te jong is. “De filosofie van Ajax is altijd geweest om spelers op te leiden om een legende te worden, niet om legendes te kopen”, aldus Mislintat. “We hebben nu een goede mix met ook ervaren spelers. Ajax blijft een club die altijd de jeugd de kans geeft, dat is onze filosofie. Als je kijkt naar het verleden toen Ajax het vertrouwen gaf aan de jonge spelers werden ze daar altijd achteraf voor beloond. Dat moet ook nu weer gebeuren.”

Tot slot werd Mislintat gevraagd of het lastig is om goed te kunnen werken als alles onder zo’n groot vergrootglas licht. “Nee, ik vind het een heel mooie uitdaging. Ik ben de eerste buitenlander in deze functie en dat is heel speciaal. Ik heb veel kritiek gelezen in media, met name in één krant. Daar ben ik vrij rustig onder”, reageerde hij daarop. “Voor mij is het belangrijk dat ik ben aangesteld om een reden. Nu ik hier ben, geef ik alles wat ik heb. Wat je krijgt is honderd procent commitment en al mijn kennis. Ik weet dat het alsnog een zware uitdaging is, maar daar hou ik van. Ik ben klaar voor die druk.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.