AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

‘Zonder zijn piemel was Steijn nooit Ajax-trainer geworden’

Een kleine twee jaar geleden werd Marc Overmars ontslagen als technisch directeur van Ajax. Momenteel is de situatie bij de Amsterdammers hopeloos te noemen. Ze namen afscheid van hem vanwege grensoverschrijdend gedrag jegens vrouwelijke medewerkers binnen de club. Zo zou hij de nodige ‘dickpics’ hebben verstuurd.

De gevolgen van die foto ziet Sjoerd Mossou nog iedere dag, zo schrijft hij in zijn column in het Algemeen Dagblad. “In al zijn onwerkelijke omvang. Voor het vrouwelijk personeel dat het hitsige gedoe kreeg opgedrongen, was de impact ongetwijfeld het grootst. Maar los daarvan: de leuter van Marc Overmars heeft de moderne geschiedenis van ons voetbal definitief herschreven.”

Ajax stond er op dat moment heel anders voor dan op dit moment. “PSV, Feyenoord en AZ lagen op apegapen, stilaan wanhopig over de almaar groter groeiende kloof. Trots maakte Ajax zich op voor de achtste finale van de Champions League, na een magistrale groepsfase met zes overwinningen op een rij. Het ‘Wij zijn Ajax wij zijn de beste’ was allang geen semi-ironisch geuzenlied meer. Het was precies zoals het was. De eredivisie begon stilaan te klein te worden.”

Tot die foto. “Wat daarna volgde was een totale Amsterdamse clusterfuck die tot op de dag van vandaag voortduurt. Het is lastig om de loop der dingen exact te duiden in oorzaak en gevolg, alternatieve geschiedschrijving blijft een kwestie van speculeren, maar in dit geval weten we vrij veel zeker”, schrijft Mossou.

Hij gaat verder: “Zonder de piemel van Marc Overmars was Maurice Steijn nooit trainer van Ajax geworden, zelfs niet bijna. Sven Mislintat was gewoon een ‘duistere dealtjesmaker’ geweest in de krochten van de Bundesliga. Ajax had geen honderden miljoenen over de balk gesmeten in twee desastreuze transferzomers. Feyenoord, PSV en Royal Antwerp hadden deze week geen Champions League gespeeld, sowieso niet alle drie”, denkt Mossou.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.