AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

“Het is een hele slechte boodschap richting de jeugd”

Voormalig topvoetballer en huidig analist Marco van Basten heeft zich de afgelopen jaren uitgesproken over het gedrag van spelers op het veld. In 2016 was hij werkzaam bij de FIFA, en probeerde hij dit tevergeefs te veranderen.

“Ik erger me eraan dat spelers zo vaak op de grond liggen te mauwen”, begint Van Basten bij het NRC. “En dat ze vervelend gedrag vertonen naar de scheidsrechter. Het wordt steeds een beetje erger. Het is een hele slechte boodschap richting de jeugd. De FIFA, UEFA en KNVB moeten dat proberen te verbeteren. Maar ze doen nog te weinig.”

In 2016 kwam Van Basten in dienst van de FIFA als Chief Officer for Technical Development. In deze functie moest de oud-spits het voetbal vernieuwen en verbeteren, op het gebied van spelregels, scheidsrechterszaken en technologie. Een interview met het Duitse blad Bild over voetbal zonder buitenspelregel zorgde echter voor spanning.

“Bij de FIFA hadden ze zoiets van: die moeten we eventjes terug in zijn hok duwen”, vervolgt Van Basten. “Normaal ging ik mee naar alle meetings en afspraken. Daar werd ik steeds minder voor gevraagd. Infantino wordt gekozen door de nationale bonden, als die gaan twijfelen over zijn beleid, is dat voor hem niet handig. Hij kreeg veel vragen over mijn ideeën. Dus dat was vanaf het begin een probleem.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.