AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

Erik ten Hag heeft hetzelfde gebrek als Pep Guardiola

Analist en voormalig topvoetballer Ruud Gullit hoopt dat Ajax heeft geleerd van het debacle dat ze opliepen in 2019 tegen Tottenham Hotspur. Gullit zag toen dat de Spurs volop konden profiteren van de ruimtes die de Amsterdammers weggaven na een forse voorsprong door maar met een aanvallend 4-3-3 systeem te blijven spelen. Het huidige Manchester City van Pep Guardiola nam hij als voorbeeld van hoe het niet moet.

In zijn column in De Telegraaf stelde Gullit dat Guardiola bij FC Barcelona, Bayern München en nu bij Chelsea al vaak in de problemen is gekomen omdat hij weigerde zich aan te passen. Als meest recente voorbeeld noemde hij de Champions League-finale tegen Chelsea. ‘Om welke reden dan ook weigert Guardiola een plan B in te slijpen en zich zo aan te passen aan ploegen die 5-3-2 spelen dat hij van ze wint.’

Hetzelfde gebeurde volgens hem dus tijdens de halve finale tussen Ajax en Tottenham, die de Amsterdammers in de laatste seconde van de wedstrijd verloren. ‘Het is Ajax vaker overkomen, maar hopelijk is ervan geleerd’, schreef Gullit. ‘Zeker met het oog op het treffen met Benfica. Deze Portugese ploeg zal niet zoals Sporting eerder de boel opengooien. Benfica zal vanuit een stevig defensief blok spelen, gokkend op een of twee succesvolle counters.’

‘Als het Ajax niet lukt om door die muur te komen, zal Ten Hag met een ander plan moeten komen om een overwinning te forceren. Of in het uiterste geval genoegen nemen met een goede uitgangspositie in de vorm van een gelijkspel. Waarom zou je altijd maar aanvallen? Alleen je naam wordt op de beker gegraveerd, niet de manier waarop je hebt gewonnen. Als het niet mooi kan, moet Ajax iets anders brengen. Ik hoop dat ze iets achter de hand hebben. Tegen Benfica en eventueel verderop in het toernooi.’

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.