AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

‘De zwakte van Matthijs de Ligt is blootgelegd’

In het ESPN-programma Voetbalpraat werd gisteren ingegaan op de tegentreffer die Juventus te incasseren kreeg in de Champions League deze week. Analist een voormalig topvoetballer Dirk Kuyt vond dat deze Matthijs de Ligt aan te rekenen viel. Marciano Vink en Hans Kraay junior zijn het daar niet mee eens.

Juventus stond op bezoek bij Villarreal al snel op een 0-1 voorsprong door een treffer van Champions League-debutant Dusan Vlahovic. De stand werd na een uur gelijk getrokken door Dani Parejo, die wegliep uit de rug van Adrien Rabiot en De Ligt en van dichtbij voor de gelijkmaker zorgde. “In en rond de zestien geef je geen mensen meer over”, aldus Hans Kraay bij Voetbalpraat. “Dit gebeurt vijf meter buiten de zestien. Rabiot ziet Parejo uit zijn rug vertrekken en hij kijkt niet eens. Op dat moment kan de linksback misschien naar binnen komen. Of Matthijs de Ligt. Maar ik ben het er niet mee eens dat het honderd procent zijn fout is. Echt niet.”

“Het is helemaal niet zijn fout”, is ook Marciano Vink van mening. “Juventus speelt normaal gesproken met vier centrale verdedigers. Dinsdag stonden ze met 0-1 voor en wilden ze die stand verdedigen. Daardoor kwamen ze met drie centrale verdedigers te spelen. De Ligt twijfelde daardoor. Op het moment dat hij stapt, komt er achter hem ruimte vrij. Maar het komt doordat ze met drie achterop gingen spelen. Niet doen. Je krijgt altijd miscommunicatie met drie man. Maar het is niet de fout van De Ligt, het is de fout van de trainer. Zet er een extra middenvelder bij als je toch iets wil.”

De kans is groot dat De Ligt ook tijdens het WK in Qatar in dergelijke situaties terecht gaat komen, daar bondscoach Louis van Gaal gecharmeerd is van een formatie met drie centrale verdedigers. “Hij had er tijdens het EK al moeite mee. Ik geloof niet dat Van Gaal gaat spelen op de manier zoals hij dat in 2014 deed met zijn 3-5-2-formatie. Hij wil meer dynamiek vooruit”, stipt Sjoerd Mossou aan. “De Ligt heeft er vooral moeite mee als hij van de drie centralen de meest linker is”, vult Hans Kraay aan. “Dan komt hij in een ruimte waar hij zich onbehaaglijk voelt. Blijf lekker 4-3-3 spelen.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.