AjaxReport

"WIJ ZIJN AJAX"

Arveladze: ‘Ajax heeft mijn hart gebroken’

Shota Arveladze moet 350.000 euro aan Ajax overmaken. Dit tot grote ontsteltenis van de oud-Ajacied.

“Er heeft zich het nodige afgespeeld tijdens de contractonderhandelingen in 1997. De fiscus heeft een aantal betalingen van Ajax aan Arveladzes oude club Dinamo Tblisi aangemerkt als betalingen aan Shota, terwijl deze echt voor Dinamo bestemd waren. Let wel, zonder schuld te erkennen hebben Ajax en Shota destijds strafvervolging over die zaak afgekocht”, aldus zaakwaarnemer Rob Cohen van Arveladze in De Telegraaf.

“Hoe dan ook, die betalingen werden door de Belastingdienst steeds als nettobetalingen gezien, zodat de fiscus vond dat Ajax daar nog belasting over zou moeten betalen. Zoals altijd in dit soort gevallen moet de werkgever dat doen voor de werknemer. Maar wat zegt Ajax? Dat het geen nettobetaling maar een brutobetaling aan Shota was. De hoogste belastingrechter in Amsterdam heeft dat verhaaltje van Ajax geaccepteerd. Maar Shota was niet bij die procedure tussen Ajax en de fiscus betrokken. Ik vind dat verbijsterend.”

“Het gevolg is dat Ajax minder belasting en boete hoeft te betalen én die belasting op Shota kan verhalen. Iedereen weet echter dat afspraken in de voetbalwereld nettoafspraken zijn. Ajax moet gewoon netjes de belasting betalen en Arveladze verder met rust laten”, aldus Cohen. “Ajax heeft dik verdiend aan Arveladze. Ik weet niet of de mensen het nog weten. Maar de toenmalige trainer Co Adriaanse werd door de directie gedwongen om Shota niet op te stellen, omdat die niet wilde bijtekenen. Zo wilden ze dat alsnog afdwingen. Uiteindelijk is hij voor bijna vijf miljoen aan Glasgow Rangers verkocht. Ze hebben dus niet alleen sportief, maar ook financieel ongelofelijk veel plezier van hem gehad. Dan hoort dit soort zaken tot je eigen risico.”

Arveladze zelf is ontdaan door het gebeuren. “Ajax heeft het talent om je ongelooflijk van de club te laten houden, maar ook het talent om je hart weer te breken. Het lijkt of er twee Ajax’en zijn. Het Ajax waarvoor ik speelde en het Ajax van nu”, aldus de oud-aanvaller, die nu coach is van Kayserispor. In september liet Ajax beslag leggen op zijn tegoeden. “Ik was al in Turkije toen mijn vrouw uit Nederland belde. Geen van haar pinpassen en creditcards werkte, waar ook in Europa, omdat Ajax beslag had laten leggen op al mijn tegoeden. Rob Cohen moest daardoor met zijn eigen cashgeld naar ons huis in Amstelveen om mijn zoon en dochter te voeden. Ga je als Ajax zo met je oud-spelers om?”

“Ik ben écht heel teleurgesteld”, aldus een onthutste Arveladze. “Is dit de club waarvan ik heb gehouden? De club die zo veel voor me heeft betekend? En de club die ik zo veel doelpunten heb gegeven? De directeur (Rik van den Boog, red.) zegt dat de beslaglegging een ‘formaliteit’ is. Moet ik voor een formaliteit 100.000 euro aan advocaatkosten maken, een hele rechtszaak doorlopen en – het ergste van alles – een verschrikkelijk slecht gevoel bij Ajax krijgen? Het is een bedrijf geworden zonder warmte. Niet meer het Ajax waar ik zo van hield.”

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.